Cemeteries and Pauper Burial

THIS PUBLICATION IS A RESEARCH TOOL AND NOT THE COUNSEL OF AN
ATTORNEY. THIS PUBLICATION IS NOT A SUBSTITUTE FOR THE ADVICE OF
AN ATTORNEY. It is provided without warranty of any kind and, as with any
research tool, should be double checked against relevant statutes, case law,
Attorney General opinions and advice of legal counsel e.g., your county
attorney. Any question should be directed to competent legal counsel for

a written opinion.

Introduction:

This publication attempts to answer frequently asked questions about the
commissioners court’s authority to establish, operate, and maintain
cemeteries in the county and the county’s responsibilities for burial of
paupers. Because operation of a cemetery is not considered a governmental
purpose, the county has limited authority related to cemeteries. However,
the county has a longstanding responsibility to provide for the burial of
paupers. Additionally, the county has limited authority related to burial
grounds for indigent, honorably discharged veterans.

Cemeteries
1. May a county own and operate a cemetery using public funds?

Only under very limited circumstances may public funds be used to operate
a cemetery. In fact, Health and Safety Code (Code) §713.026(a) prohibits
the commissioners court or other elected county officer from paying or using
public funds or county employees, equipment or property to maintain a
neglected or unkept public or private cemetery except as specifically
authorized. See also Question 4 below.

2. Is the county required to provide a cemetery for burial of
paupers who die in the county?

No, but the commissioners court has discretion to do so. Under Code
§694.002, which requires the county to dispose of the body of a deceased
pauper, the commissioners court has implied authority to purchase and
maintain land for the exclusive interment of deceased paupers.’

! Tex, Att'y Gen. Op. No. GA-0235 {2004).
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3. What if a county already owns a cemetery?

A county that owned a cemetery from September 1, 1976 through January
1, 1979 or that used county funds, employees, equipment, or property to
maintain a county-owned cemetery during 1976 may cnntmue to use public
funds, employees and property to maintain the cemetery.? However, the
county must file a certified copy of the commissioners court’s order
certifying that it qualifies to own or maintain a cemetery with the secretary
of state to maintain its ability to own or provide maintenance for the
cemetery.>

4. Are there different rules for a small county?

Yes, Code § 713.027 permits a county with a population of 8,200 or less to
own, eperate, and maintain a cemetery and to seil the right of burial in the
cemetery.* The commissioners court serves as the county cemetery board
and manages the cemetery property.

The commissioners court may use general revenue funds to maintain the
cemetery and may dedicate not more than one-eighth of the maximum
allowable tax levy for that purpose. Additionally, revenue from the sale of
burial plots may be used to purchase additional land for cemetery purposes
and for maintenance.

5. What about an historical cemetery in the county?

Under certain clrcumstances, for the purposes of historical preservation or
public health, safety, or welfare, the commissioners court is authorized to
use public funds, county employees, county inmate labor, and county

equ pment to maintain a cemetery that has a grave maker more than 50
years old.> However, county property may not be used to maintain a
perpetual care cemetery or one maintained by a religious or fraternal
organization, even if the cemetery contains an historical grave marker.®

* Code §713.026(b).

* Code §713.026(c). The Registry of County-owned and County-operated Cemeteries has records from six counties -
Andrews County, Brazos County, Culberson County, Gillesple County, Travis County, and Wichita County.

*There are currently 75 Texas counties with a popuiation of 8,200 or less, according to the U5, Census Bureay,

° Code §713.028

¢ Code §713.028(b).
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6. What if the historical cemetery is managed by a nonprofit
corporation authorized by the district court?

If a nonprofit corporation has petitioned for the right to restore, operate, and
maintain an historical cemetery, the county has discretion to assist with the
maintenance of the cemetery, but is not required to. The county auditor
acts as the trustee for the trust fund established by the nonprofit corporation
and receives monthly reports verifying the funds deposited and income
disbursed. If the county auditor resigns the position of trustee or fails to

act, the district court must appoint a successor trustee.’

7. May the county use public property to open and close graves in
an historical cemetery?

Yes. At the discretion of the commissioners court, public funds, labor, and
equipment may be used to open and close a grave in an historical cemetery
with a grave marker more than 50 years old. This means that the
commissioners court as a whole must authorize the use.

8. What about opening and closing graves in other types of
cemeteries?

The commissioners court may not use county funds, labor, or equipment to

open and close graves in privately owned cemeteries.

9. Must the county maintain a road leading to a cemetery if the
road is not in the county road system?

The countz is prohibited from abandoning a county road leading to a
cemetery.” However, a county’s decision as to the frequency of
maintenance of any particular county road is a matter for the discretion of
the commissioners court.'?

10. Does the public have a right to visit a cemetery located on
private property?

Yes. The relatives of a deceased person have the right to reasonable access
to the deceased person’s gravesite.’* A court that considered this issue
ruled that reasonable access is a once-a month-visit for a four-hour period,'?

" See Code Chap. 715.

® Code §713.026(a); Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0329 (2001).

* Transportation Code §251.057.

© Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0128 {2003).

X code §711.041.

2 pavis v. May, 135 5.W.3d 747 (Tex.App. — San Antanio 2003, pet. denied)
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11. May the county establish a fund for maintenance of a neglected
or unkept cemetery?

Yes., The commissioners court may adopt a resolution establishing a
perpetual trust fund to provide maintenance for a neglected or unkept public
or private cemetery.*?

12. Who is authorized to act as the trustee for the cemetery trust
fund?

The commissioners court must appoint the county judge as trustee for the
fund. However, if the county judge vacates the position or renounces the
trust, the district judge must appoint someone who is not a county
commissioner as the successor trustee for the fund.!® The trustee has the
authority to establish reasonable rules for donations, accept gifts, and invest
the fund in interest-bearing bonds or government-issued securities.

13. May the commissioners court use county funds to fund the
cemetery trust?

No. The trustee may accept a gift or grant from any source, including one
attached to a particular cemetery. If the trustee accepts a gift, he or she
must instruct the county treasurer to issue a certificate to the donor stating
the amount and purpose of the gift and any other information determined by
the trustee.*® Only the income or revenue of the trust fund may be used for
maintenance of a neglected or unkept public or private cemetery in the
county.

14. May the county require that a private cemetery be maintained
by the property owner?

The district attorney can file suit in district court against the owners of a
cemetery that is maintained, located, or used in a way that constitutes a
public nuisance, provided that the cemetery is not located within five miles
from a city with a population of more than 25,000.'® The court will then
decide whether the cemetery nuisance must be abated by repair and
restoration or whether the cemetery should be removed.

 Code §713.021.
* Code §713.024.
* Code §713.022{d).
* code §711.007.
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15. What if someone wants to establish a family cemetery on their
own property?

Provided that a family complies with deed restrictions and other legal
requirements, such as flood plain regulation, a family may establish a
cemetery on its land. The cemetery plot must be surveyed and the survey,
including a declaration of dedication, filed with the county clerk. However,
there are restrictions on the location of a cemetery based on proximity to a
city and the population of the city.!” More information on the laws governing
family cemeteries is available on the Texas Funeral Services Commission
website at www,tfsc.state.tx.us.

16. May the county prevent a person from establishing a cemetery
on the person’s property?

Yes, under the following circumstances. The district attorney may file suit to
prevent the establishment of a cemetery if its location would be a public
nuisance or a threat to public health and safety or if its location would
violate the restrictions on the location of a cemetery near a city, based on
the city’s population.®

17. What if someone finds an unknown or abandoned cemetery in
the county?

The person who discovers the cemetery must file notice with the county
clerk within 10 days after the date of the discovery.'® The county clerk must
file the notice in the deed records, indexed to the land the cemetery is
Jocated on, and send a copy to the Texas Historical Commission. The clerk
may not charge a fee for filing this notice. The property owner may not
construct improvements on the property that will disturb the cemetery until
the human remains are removed.?

18. May the county close an abandoned cemetery?

A district court in a county of at least 525,000 may authorize the removal
and re-internment of the bodies in an abandoned and neglected cemetery
for which no perpetual care and endowment fund has been established if the
cemetery has been abated as a nuisance.?!

7 code §711.008.
* Code §711.008.
* Code §711.021.
# code §711.010.
* Code §714.004; see also Code §711.004.
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19. Are there any other limits on closing a cemetery?

Property dedicated as a cemetery must be used as a cemetery unless the
dedication is removed in an action under an applicable Code provision,??

Pauper’s Burial

20. What are a county's responsibilities related to the burial of a
pauper?

The commissioners court is required to provide for the disposition of a
“deceased pauper.”? The commissioners court may adopt rules to
implement the statute.

21. Are there any special procedures that the county must follow?

Yes. The county should first determine if there is a person with a duty to
bury the deceased pauper under Code §711.002 and if the deceased has left
direction in writing for the disposition of his or her remains. However, the
county is not required to follow the deceased’s direction and need only incur
the usual cost of burial if there is no relative or other person responsible who
takes responsibility for cost of the burial.**

Additionally, the county must notify the Anatomical Board of the State of
Texas that it has the remains of a deceased pauper and deliver the body to
the board if it receives written notification from the board to do so0.?® If the
board does not request delivery of the remains, the county is responsible for
all costs of preparation for burial.

22. How does a county dispose of a deceased pauper?

The commissioners court has the discretion to determine how to dispose of
the remains of a deceased pauper. The commissioners court may adopt
rules related to how the county disposes of the body. Disposition may be by
donation to a medical facility, burial, or cremation.?®

“ code §711.010, §711.036 or §711.007. Tex. Att’y Gen, Op. No, JC-0355 {2001). 3ee also Tex. Att'y Gen. Op. No.
1C-0235 {2000).

® Code §694.002(a).

# Tex. Aty Gen. Op. No, jC-0228 (2000).

* Code §691.023.

* Tex. Att'y Gen. Op. No. IC-0228 {2000); Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0301 {2005).
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